GUSÜL (BOY ABDESTI)

Gusül, tepeden tirnaga kadar vücudun her tarafini hiçbir yer kuru kalmayacak sekilde yikamaktir. Erginlik çagina gelmis her müslüman erkegin ve kadinin su durumlarda boy abdesti almasi gerekir.

1- Cünüplük; yani cinsi münasebet, ihtilam ve ne sekilde olursa olsun meninin (sperm) sehvetle vücut disina çikmasi.

2- Hayiz (kadinin adet görmesi) ve nifas (lohusalik) hallerinin sona ermesi.

Bu hallerde gusletmek farzdir. Bazi durumlarda da gusletmek, sünnet veya müstehabdir. Mesela; Hac ve Umre yapmak maksadiyla Mekke ve Medine'ye girmeden önce, hac mevsiminde Mina ve Müzdelife'de bulunmadan önce; yagmur duasindan önce; herhangi bir hayirli is için müslümanlarla bir araya gelmeden ve mübarek gecelerde gusletmek sünnet ve müstehabdir.

Namaz için alinan abdest "küçük abdest" kabul edilerek, gusle "büyük abdest" veya "boy abdesti" adi verilmektedir.

                                              GUSLÜN FARZLARI

Guslün farzlari üçtür.

1) Agza su alip bogaza kadar çalkalamak.

2) Buruna su çekmek ve yikamak.

3) Tepeden tirnaga bütün vücudu yikamak.

Vücut yikanirken en ufak bir yerin kuru kalmamasina dikkat edilmelidir. Aksi taktirde gusül yerine gelmemis olur. Onun için kulaklar, göbek çukuru, saç, sakal ve biyiklarin dipleri iyice yikanir.

                                             GUSLÜN SÜNNETLERI

1) Gusle besmele ve niyet ile baslamak.

2) Avret yerini yikamak ve bedenin herhangi bir yerinde pislik varsa onu temizlemek.

3) Gusülden evvel abdest almak.

4) Abdestten sonra, önce üç defa basa, sonra üç defa sag, üç defa da sol omuza su dökerek her defasinda bedeni iyice ogusturmak.

5) Guslederken çok fazla veya çok az su kullanmaktan kaçinmak.

6) Kimsenin göremeyecegi bir yerde yikanmak.

7) Tenha bir yerde yikanilsa bile, avret yerini açmamak.

8) Guslederken konusmamak.

9) Gusl bitince bedeni bir havlu ile kurutmak

10) Gusülden sonra çabucak giyinmektir.

                                       GUSÜL ABDESTI NASIL ALINIR?

Guslün adabi aynen abdest adabi gibidir. Gusletmek isteyen kimse önce besmele çekerek gusle niyet eder. Ellerini bileklerine kadar yikar ve üzerinde yapisip kurumus bir sey varsa onlari temizler. Sonra herhangi bir pislik olmasa bile avret yerlerini ve uyluklarini yikar. Sonra sag avucu ile agzina bolca su alarak iyice çalkalar; bunu üç defa tekrar eder; oruçlu degilse suyun bogazina ulasmasini saglar. Sonra yine sag eli ile burnuna üç defa su çekerek iyice temizler. Bundan sonra namaz abdesti gibi bir abdest alir. Sayet yikandigi yere su toplaniyorsa, ayaklari, abdest alirken degil gusülden çikarken yikar. Abdest aldiktan sonra, önce basina, sonra sirayla sag ve sol omuzlarina üçer defa su döker. Her defasinda vücudun her tarafini iyice ogusturur. Hiçbir yerinin kuru kalmamasi için dikkat eder. Bunun için saçlarinin, sakallarinin diplerine, göbeginin içine suyun ulasmasini saglar. Eger vücudunun bir yerinde, herhangi bir yaradan dolayi ilaç veya sargi varsa ve fazla su bunlara zarar verecekse, bunlann üzerinden suyu hafifçe geçirmekle yetinir; bu da zarar verirse sadece eliyle üzerini mesheder.

                                          GUSÜLSÜZ YAPILMAYAN ISLER

Cünüb bir kimsenin veya hayiz ve nifas halindeki bir kadinin bu durumdayken yapmasi haram olan hususlar, sunlardir:

1 - Namaz kilmak

2 - Kur'an niyetiyle Kur'an'dan bir parça okumak (ancak dua niyetiyle okumak caizdir. Ayrica Kur'an ayetlerini çocuklara kelime kelime ögretmek, Kelime-i Sehadet getirmek, tesbih ve tekbirde bulunmakta da sakinca yoktur).

3 - Kur'an-i Kerîm'e ve onun en ufak bir parçasina dokunmak ya da tutmak (fakat bitisik olmayan bir kilif veya kutu içerisinde ise tutmak caizdir)

4 - Kabe-i Muazzamayi tavaf etmek ve zaruret olmadigi halde bir mescide girmek ve içinden geçmek

5 - Üzerinde ayet yazili olan bir levhayi veya buna benzer bir seyi tutmak.